Pályázati és Tudáshasznosítási Igazgatóság

Tájékoztatás a leendő ERC-pályázóknak szóló legújabb felkészítő programról

A European Research Council (Európai Kutatási Tanács, ERC) „Starting Grants” és „Consolidator Grants” kiírásaira felkészítő workshopra (2020.12.04-05) való jelentkezéshez szükséges információk.

Az osztrák társadalom- és bölcsészettudományi kutatóintézet (IWM), valamint a Lengyel Tudományos Akadémia együttműködésében szervezett, mentorolásra irányuló online rendezvény kifejezetten a közép-, kelet- és dél-kelet-európai kutatóknak szól, akik a társadalom- és bölcsészettudományok terén tevékenykednek és az ERC Starting, illetve Consolidator Grant kiírására kívánnak pályázatot benyújtani.

Az angol nyelvű online workshopra 2020.11.13-ig lehet jelentkezni az erc@iwm.at címre küldött önéletrajzzal és létoldalas projektjavaslattal.

Az Európai Kutatási Tanács működteti az Európai Unió legnagyobb felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét. Az ERC feladata, hogy hosszútávra vonzó finanszírozást nyújtson az úttörő, magas kockázattal járó, de magas megtérülést is ígérő kutatások támogatására. Ez a támogatási forma több tekintetben is egyedi az uniós kutatásfejlesztési programokon belül. Az ERC az alulról építkezés elvét követi, előre nem határoz meg prioritásokat és kutatási célokat, ezért a kutatók bármely tudományterületről nyújthatnak be pályázatot.

A támogatások odaítélésének egyedüli feltétele a tudományos kiválóság.

Olyan vezető kutatók (Principal Investigator) pályázhatnak, akik Európában tervezik a projektek végrehajtását. Az ERC kiemelt prioritásként kezeli a kiváló kezdő kutatók támogatását függetlenné válásuk azon kritikus szakaszában, amikor kialakítják és megszilárdítják saját kutatócsoportjukat és kutatási programjukat.

Az ERC-ről további információ az MTA honlapján:

https://mta.hu/mta_erc

Az ERC magyarországi kapcsolattartóiról itt tudhat meg többet:

https://mta.hu/mta_erc/erc-105759