Pályázati és Tudáshasznosítási Igazgatóság

Önjáró elektromos, intelligens szervizképességű autóbusz alvázcsalád kifejlesztése, piaci bemutatása

Az IKARUS JÁRMŰTECHNIKA Kft. és az Óbudai Egyetem konzorcium keretében támogatási kérelmet nyújtott be GINOP-2.2.1-18 kódszámú, K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című pályázati felhívásra.

Széchenyi 2020
A „Kutatás, fejlesztés a nemzetközileg is piacképes, azonos elemekre épülő, elektromos meghajtású, önjáró, intelligens szervizképességű autóbusz alvázcsalád kifejlesztésére és piaci bemutatására” című, GINOP-2.2.1-18-2020-00028 azonosító számú támogatási kérelmet a GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM Helyettes Államtitkárság vezetője támogatásra érdemesnek minősítette.  A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, összköltsége 1,582 milliárd Ft, melyből a vissza nem térítendő támogatás összege 841,04 millió Ft.
 

A 841,04 millió forint európai uniós támogatás segítségével az IKARUS JÁRMŰTECHNIKA Kft. egy az EU piacán is versenyképes, önjáró, elektromos meghajtású, azonos elemekre épülő autóbusz alvázcsalád kifejlesztését és magas minőségű, ugyanakkor költség hatékony gyártásra előkészítését tervezi megvalósítani. Az alvázcsalád tagjai azonos alkatrészekből és főegységekből épülnek fel. A projekt során kialakításra kerülő tervezési módszertan lehetővé teszi, hogy az az alvázcsalád tagjaira különböző hosszúságú és eltérő felhasználói igényeket kiszolgáló autóbuszok épülhessenek, minimális többlet tervezési munka befektetésével. Az 5G kommunikáció révén a járművek a városi közlekedésében való részvételének optimalizálásával az üzemeltetési költségek jelentősen csökkenthetők lesznek.

Az Óbudai Egyetem – konzorciumi szerződés keretében – részt vesz a projekt megvalósításában. A kutatási előrejelzések, a piaci trendek felhasználásával felméri a közösségi közlekedésben részvevő szolgáltatók és a szolgáltatást igénybe vevők elvárásait, mely információk alapján készíti el az „Okos busz” és intelligens szervízrendszer adatigény specifikációját.

A projektről bővebb információt a http://ikarusjarmutechnika.hu oldalon olvashatnak.

 

 

Széchenyi 2020