Pályázati és Tudáshasznosítási Igazgatóság

Európai Kutatók Éjszakája – Horizon 2020 pályázati győzelem

Az Óbudai Egyetem (ÓE) az őszi Európai Kutatók Éjszakája programsorozat magyarországi eseményeinek szervezői közé került az év elején beadott konzorciumi pályázat alapján. A Kutatók Éjszakája 2020. szeptember 25-én lesz látogatható valamennyi magyarországi településen.

 

 

Az Európai Unió tagállamaiban megrendezésre kerülő eseménydús és izgalmas éjszaka közelebb viszi a tudományokat és a kutatókat a nagyközönséghez, növeli a kutatási és innovációs tevékenységek ismertségét, érthetőségét. Ugyanakkor támogatja a kutatók nyilvános elismerését, megérteti a kutatók munkájának a mindennapi életünkre gyakorolt hatását, és a fiatalokat kutatói karrier választására, az oda vezető tanulmányok megkezdésére ösztönzi.

A konzorciumot a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont (Regional Centre for Information and Scientific Development Ltd – RCISD) vezeti, tagjai – az ÓE –mellett – a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE), a Hétfa Kutatóintézet Kft  és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT).

Az Európai Kutatók Éjszakája 2005 óta minden évben általában szeptember utolsó péntekén kezdődik. Ekkor a Horizont 2020 pályázati győzteseknek lehetőségük nyílik európai szintű nyilvános és ingyenes médiaesemény megszervezésére a kutatói karrier előmozdítása érdekében. A program célja, hogy szórakoztató oktatási anyagok segítségével minél több érdeklődő megismerhesse az egyes tudományterületeket gyakorlati kísérletek, tudományos előadások, szimulációk, viták, játékok, versenyek, vetélkedők, stb. révén. A rendezvény helyszínén európai stand áll rendelkezésre, ahol információkhoz lehet jutni az Európai Unióról és arról, az EU miként finanszírozza a tudományos és oktatási együttműködést Európán belül és azon kívül.

A program idén elsősorban a fiatalokat, köztük különösen a fiatal innovátorokat és a lányokat célozza.

Az Éjszaka azonban nem éjszaka kezdődik és nem hajnalban végződik. Szeptembert megelőzően számos országos és helyi program vezeti fel a szervezők által választott településeken, majd több más programban folytatódik még hónapokon keresztül, melyekről a Kutatóék Éjszakája honlapon, a Facebookon, Instagramon és a Youtube-on adunk majd tájékoztatást.

Dr. Felde Imre, az Ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettese, és Kersánszki Tamás, a PTI igazgatója, akik az ÓE részéről a pályázat előkészítését felügyelték, nemcsak azért örülnek a pályázati sikernek, mert az egy izgalmas és az ÓE céljaihoz igen közel álló projektet hoz az Egyetemnek kiváló partnerekkel szorosabbra fűzve az együttműködést, hanem azért is, mert a Magyarországi STEM Platform képviselőjeként úgy látja, a fiatalok életre szóló élményekkel, akár pályaválasztásukat meghatározó benyomásokkal lehetnek gazdagabbak egy ilyen különleges éjszakán.

Az ÓE évek óta aktívan szervez a nagyközönség és különösen a fiatalok számára eseményeket, nyílt napokat műszaki, technológiai, mérnöki és informatikai területeken, így professzorai, kutatói kiterjedt tapasztalatokkal rendelkeznek a kötetlenebb és közvetlenebb előadások, bemutatók területén. Ilyenek például a Magyar Tudomány Ünnepe, a Kutatók Éjszakája. A Lányok Napja rendezvényekkel arra törekszik, hogy hozzájáruljon a műszaki és természettudományos területeken meglévő munkaerőhiány csökkentéséhez és a fiatal nők versenyképességének, egzisztenciális biztonságának növeléséhez. Ezek a programok olyan képzési lehetőségekre hívják fel a lányok figyelmét, amelyekre általában nem, vagy ritkán gondolnak, és egyben ösztönözni szeretnénk őket, hogy ezt a fontos döntésüket ne az elvárások, sztereotípiák irányítsák, hanem bátran, a valós érdeklődési körükre és képességeikre alapozzák a pályaválasztásukat.

Az Európai Kutatók Éjszakája programsorozat hivatalos honlapja: kutatokejszakaja.hu 

A Lányok Napja hivatalos honlapja: lanyoknapja.hu

-----

Tamed Cancer - Dynamics - EU STEM Coalition 

További információ az Európai Unió Horizont 2020 pályázati kiírásáról (csak angol nyelven): https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/msca-night-2020

Az Európai Unió Horizont 2020 programját itt ismerheti meg: http://www.h2020.gov.hu/horizont2020-program

-----

A PTI az Óbudai Egyetem Pályázati és Tudáshasznosítási Igazgatósága. Feladatai közé tartozik az ÓE stratégiai céljainak megvalósításához külső pályázati források bevonásával való hozzájárulás, hazai és nemzetközi pályázatok előkészítése és menedzselése, a kutatók és kutatócsoportok nemzetközi kapcsolatrendszerének kiépítésének elősegítése, a karok pályázati és projektmenedzsment tevékenységének támogatása.

----

Az Óbudai Egyetem képzési struktúrájának középpontjában az akadémiai programok teljes vertikumának biztosítása áll. Felsőoktatási szakképzést hirdet, továbbá gyakorlatorientált, erős elméleti alapokon nyugvó, minőségi alapképzések mellett magas színvonalon, versenyképes mesterképzéseket, valamint doktori képzéseket nyújt, illetve speciális szakismeretek megszerzése érdekében szakirányú továbbképzések széles választékát ajánlja.

Fentiek mellett a mérnöki tudományokat népszerűsítő tevékenységével arra törekszik, hogy hozzájáruljon a nemek egyensúlyához a műszaki felsőoktatásban, és a technológiai élethivatást közelebb hozza az SNI és a hátrányos helyzetű diákok számára is.

Az ÓE igyekszik minél aktívabban részt venni azoknak a közösségeknek az életében, amelyek befogadták, és amelyekben oktatási, kutatási tevékenységét végi: Budapesten, Székesfehérváron, Salgótarjánban a jó kapcsolatok kialakítása és ápolása mellett a helyi szervezetekkel való együttműködésre törekszik.

Az Óbudai Egyetem elérhetőségei: 1034 Budapest Bécsi út 96/b. Telefonszáma: +36 (1) 666-0000; +36 (1) 666-5626. Honlap: www.uni-obuda.hu

-----

COVID-19 – A járvánnyal kapcsolatban az Egyetem vezetése saját hatáskörében és a Kormány, a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium rendelkezéseit érvényesítve arra törekszik, hogy megőrizze hallgatói, oktatói és munkatársai egészségét. A sajtóközleményben megfogalmazott jövőbe mutató kijelentéseket és terveket a mindenkori járványügyi helyzet módosíthatja. A vírushelyzettel kapcsolatos intézkedéseinkről itt tájékozódhat: http://uni-obuda.hu/hirek/koronavirus