Pályázati és Tudáshasznosítási Igazgatóság

EIT Jumpstarter program

Van innovatív üzleti ötlete, és szeretné elindítani vállalkozását? Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Jumpstarter program újra összehozza Európa tematikus innovációs hálózatát. Ha szeretné létrehozni a tudományos alapú vállalkozását, akkor jelentkezzen 2020. március 15-ig!

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) egy rendhagyó formában működő hálózat, amely változatos fejlettségi szintű, innovatív európai vállalatoknak kínál támogatást. A szervezet három ágban (oktatás, fejlesztés-innováció és innovatív vállalkozások támogatása) és nyolc területen fejti ki tevékenységét. Az EIT az európai innovátoroknak és vállalkozóknak segít annak érdekében, hogy legjobb ötleteik termékekké, szolgáltatásokká alakulhassanak és munkahelyeket, gazdasági növekedést hozzanak létre.

Az EIT kiemelt támogatást biztosít az úgynevezett RIS hálózatba (Regional Innovation Scheme) foglalt, innovációszegény államoknak. Hazánk is ezek közé tartozik. A kezdeti fázisú (ötletszintű, vagy startup megalapításáig eljutó) kezdeményezéseknek nyújtott támogatási formák között különösen fontos az EIT Jumpstarter.

A Jumpstarter verseny több lépcsőben, szekvenciális anyagi támogatással zajló program, melynek résztvevői kiváló előadásokon és gyakorlatokon ismerkedhetnek meg a találmányok piacra vitelének tudományával. A sikeres innovációmenedszment ugyanis az akadémiai gondolkodástól olykor radikálisan eltérő megközelítést, a termékfejlesztés és piacra lépés nehézségeinek alapos ismeretét igényli, különben akár jó ötleteknek és motivált embereknek is bukás és csalódás lehet a sorsa.

A verseny egymást követő fázisaiba csak az egyre jobb csapatokat válogatják be, melyeknek fordulónként 1k támogatást nyújtanak. Végül a szakterületenként induló több tucatnyi csapat közül hat kap meghívást a döntőbe. Ezek közül hármat díjaznak 3k-10k közötti összeggel, de sokkal jelentősebb a verseny PR hozadéka, és a részvétel esélyének növelése a folytatólagos, nagyobb támogatással zajló projektekbe.

További információ: https://eitrawmaterials.eu/eit-jumpstarter/