Pályázati és Tudáshasznosítási Igazgatóság

Startup ötletek a székesfehérvári diákoktól

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar és a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. problémamegoldó és startup ötletgeneráló műhelyt szervezett az EFOP-3.6.1-16-2016-00010 „Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések az Óbudai Egyetemen” című projekt keretében.

A PROAStartUP workshop címmel meghirdetett eseményre székesfehérvári középiskolások jelentkezését várták a szervezők. 2019.11.08-án a székesfehérvári Hiemer-házban kreatív, inspiratív légkörben a 9−13. évfolyamos középiskolás diákokból összesen 11 csapat fejlesztette startup ötletét.

A csapatok feladata az volt, hogy hozzanak a saját környezetükből egy problémát, amit feldolgoztak, megoldássá alakították, majd startup ötletet fejlesztettek hozzá. Egy startup üzletfejlesztési modellben tesztelték le, hogy a startup ötletük hogyan működhetne. A workshopon minden csapat egy coach-csal fejlesztette ötletét, 120 percen keresztül, majd 15 perces felkészülést követően prezentáltak a zsűrinek.

A diákok nagy bátorságról, motiváltságról tettek tanúbizonyságot, mindannyian tisztesen helyt álltak a szakmai grémium előtt 5 perces prezentációjuk során. A zsűri tagjai a diákok előadását követően azonnal értékelték a diákok elképzelt vállalkozásáról szóló prezentációkat, személyes megjegyzéseikkel igyekeztek felhívni a figyelmet egy-egy tervezési szakasz hiányosságaira, ugyanakkor bátorító és elismerő szavakban sem volt hiány részükről.

A zsűri összetétele:
Elnök – Lehrner Lóránt (Székesfehérvár Fejlődésért Alapítvány elnökségi tagja) 
Tagok – Dr. habil. Györök György (ÓE Alba Regia Műszaki kar dékánja) 
              Laufer Tamás (Alba Innovár igazgatója, az IVSZ elnöke)

A workshop eredménye:

I. helyezett: VPGáz csapat (Vasvári Pál Gimnázium)
Díj: 3 napos külföldi tanulmányúton vehet részt Dublinban, ahol megismerkedhetnek egy külföldi tech vállalattal Európa egyik kiemelkedő startup ökoszisztémával rendelkező városában.

II. helyezett: 51-es csapat (Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola)
Díj: 1 napos belföldi tanulmányúton vehet részt Budapesten, amelynek keretében megismerkedhetnek egy hazai startup vállalattal, a FormLabsszel

III. helyezett (megosztva): Kaktusz csapat (Székesfehérvári SZC Bugát Pál Szakgimnáziuma) és a Liliomok csapat (Székesfehérvári SZC Bugát Pál Szakgimnáziuma)
Díj: 1 napos belföldi tanulmányúton vehet részt Székesfehérváron, amelynek keretében megismerkedhetnek egy fehérvári startup céggel a WelloChattel.

Különdíjak:

A Székesfehérvár Fejlődésért Alapítvány különdíját a Horgászok képviseletében Magda Tivadar kapta.

Szolgáltatáscsomag különdíj:

Az Alba Coachok Közösségének szolgáltatáscsomag különdíja azon résztvevő csapatok számára, akik nem értek el helyezést.

  • Prezentációs technikák: Demény Zita coach – Horgászok csapat
  • Pályaorientáció: Pap-Tóth Edina coach - DayDreamProject
  • Pályaorientáció: Varga Orsolya, Pakodi Beáta - Wasser Wagen
  • Stresszkezelés: Saller Szilvia - Széchenyi Utopy
  • Konfliktuskezelés: dr. Tóth Réka, Kálmán Heléna - Pet-eleki
  • Pénzügyi tudatosság: Szabó Tibor - Jáky Startup
  • Erőszakmentes kommunikáció (EMK): Szentesi Zoltán - Csészényi

Az első PROAStartUp workshop rendezvénnyel kapcsolatban pozitív visszajelzést kaptunk a középiskolás diákcsapatoktól, coachoktól, a zsűri tagjaitól és a startup cégek képviselőitől is. A workshopon minden diákcsapat nyert, legalább egy fejlesztést. A személyes beszélgetésekkel a résztvevők és az érdeklődők közelebb kerültek a startupok világához. A diákok pedig fejlesztett ötleteikkel hozzájárulnak a saját környezetük jobbá tételéhez