Pályázati és Tudáshasznosítási Igazgatóság

2019-1-3-1-KK-2019-00007

Innovációs szolgáltató bázis létrehozása diagnosztikai, terápiás és kutatási célú kiberorvosi rendszerek fejlesztésére
NKFIA
2 390 022 118 Ft
909 335 977 Ft
vasárnap, március 1, 2020 - szerda, február 28, 2024

A projekt célja egy olyan kompetenciaközpont létrehozása, üzemeltetése és fenntartása az Óbudai Egyetemen a konzorciális partnerekkel szorosan együttműködve, mely alkalmas orvosinformatikai rendszerek területén történő piac-orientált kutatási tevékenységre. A kompetencia központ a lehető legszélesebb körű orvos informatikai alkalmazási és fejlesztési területet célozza meg:

  • Beteg, betegminta, mérési eredmény, képi, tanulási adatbázis fejlesztések;
  • Betegadatok titkosítása és továbbítása; orvosi szövettani és sejtkutatási mérőeszközök és kezelőprogramjainak a fejlesztése; diagnosztikai és kutatási célú képi, mérési eredmény adathalmazok és kezelési formáinak a rutinjai; parametrikus, mesterséges intelligencia alapú és szöveti, sejti és genetikai információk, eredmények kezelése és kiértékelése.
  • Az „in vivo” nyert fiziológiás vagy pathofiziológiás anyagcsere eltérések követésének és elemzésének szoftveres formáinak kidolgozása a cukorbetegség területére.
  • A modern számítógépes modellezés és a korszerű tumormodellek egyidejű alkalmazása a kezelési protokollok tervezésére és optimalizálására.
  • Az orvosi informatika egy speciális területére, az állatkísérletek kereteinek, céljainak, eredményeinek gyűjtése, majd kiértékeléseinek a támogatása, amely elősegíti az állatkísérletek számának csökkentését.

Mindezek érdekében a kompetenciaközpont partnerei a projekt előkészítése során kialakítják kezdeti üzemelési és üzletpolitikájukat, majd a megfelelő szervezeti struktúrát, amivel a projekt pályázati céljai kielégíthetők és támogatják a konzorciális partnerek saját kutatási és üzleti stratégiáját is. Annak érdekében, hogy a kompetencia központ, a közreműködő konzorciális és nem konzorciális partnerek, valamint az orvosinformatikai iparág humánerőforrás igényét jelentős mértékben kielégítse, az Óbudai Egyetem stratégiai célként határozza meg orvosinformatikai vonatkozású képzések kidolgozását és indítását.